Tabákové druhy

Virginia, Je to světlý, uměle sušený tabák, který dnes tvoří skoro dvě třetiny cel­kové světové produkce. Je pěstován především v USA, přirozeně ve Virginii, ale ta­ké v Carolině a Georgii, Argentina a Zimbabwe dodává Virginii v téměř stejné kvalitě jako USA. Světlá Virginia při kouření dává příjemnou sladkost a lehce kou­řovou příchuť, proto je přidávána do mnoha dýmkových tabáků nebo často tvo­ří jejich hlavní složku.

Burley. Je to světlý tabák sušený přírodním vzduchem, který je především pě­stován v Tennessee, Kentucky a Ohiu, Má extrémně jemnou chuť a téměř nepo­zorovatelné vlastní aroma. Vzhledem k těmto svým vlastnostem dobře absorbu­je aromatické substance a sám ani při velkých dávkách nepálí na jazyku a patře. Je výrobci dýmkových tabáků velmi ceněn.

Orientální tabáky. Jsou to světlé, na slunci sušené tabáky, které jsou pěstovány v oblasti Středozemního a Černého moře. Listy jsou pod­statně menší než u ostatních dru­hů, často nejsou sklízeny jednotlivé listy, ale rovnou celé rostliny. Orientální tabáky se přidávají do velkého množství směsí, protože svou lehkostí a jemností zmírňují palčivost mnoha jiných tabáků.

Latakia. Je to tmavý tabák, který je pěstován v Sýrii a nově také na Kypru a v Libanonu. Není sušen, ale po dobu více měsíců uzen nad ohněm z dubového nebo borovi­cového dřeva. Proto obsahuje ve svém aroma typický kouřový rys, který předává vedle své charakte­ristické kořeněné příchuti mnoha směsím, především anglickým.

Perique. Je to vzácný tabák, který se pěstuje výhradně v americkém státě Louisiana. Své těžké sladké aroma získává lisováním a následnou fermentací ve zvláštním „nálevu" s přísadami podle utajovaných receptů. Tento dosti drahý ta­bák dodává směsím, do kterých je přidáván jen v malém množství, jemné o-vocné aroma.

Kentucky. Je to tmavý těžký tabák, který je pěstován ve stejnojmenném státě USA, dále v Tennessee, Kanadě, Itálii a Malawi. Je vyuzován nad ohněm z hiko-rového, dubového nebo javorového dřeva.

Cavendish. Je to společné označení pro tabáky, které jsou ochuceny cukrem, javorovým sirupem nebo rumem a pak v určitých časových úsecích vícenásob­ně zahřívány a lisovány, aby získaly svou tmavou barvu. Tímto procesem získají bohaté aroma a jemnou hořlavost, tedy vlastnosti, které přinášejí do směsí s ji­nými tabáky.