Rituál před zapálením doutníku
Každý z nás má jistě nějaký rituál, který provádí vždy před zapálením dobrého doutníku. Kde, jak a co kouříme, se už stalo důležitým pro všechny nadšence. Když si připravujete svůj doutník, který si chcete zapálit, je v tom určité kouzlo, jenž se objevuje během vybírání doutníku i během celého procesu před jeho zapálením. Mnoho lidí může toto kouzlo snadno přehlédnout. Užívání si doutníku přichází už dlouho předtím, než k němu přiložíte plamen. Když totiž budete používat své smysly, můžete si díky nim udělat poměrně jasnou představu o tom, co od daného kousku čekat, a to ještě předtím, než si jej zapálíte. Pokud budete následovat všechny níže popsané kroky, budete se moct se svým doutníkem opravdu velmi dobře seznámit. Tato příprava vám jistě znásobí váš prožitek z kouření a vy si pak budete mnohem lépe a snadněji uvědomovat doutníkovou chuť, jeho aroma, tah, způsob hoření a i jeho komplexitu.
1. Vezměte si doutník do ruky a přejeďte jej prsty. Zdá se vám spíše tvrdší nebo měkčí? Tímto způsobem jednoduše zjistíte, jak moc je daný doutník naplněný.
2. Jemně zmáčkněte doutník mezi palcem a ukazováčkem a takto projděte centimetr po centimetru celé jeho tělo. Cítíte nějaké měkká nebo tuhá místa? Pokud ano, možná budete mít během kouření problémy s tahem nebo s plynulostí hoření.
3. Podržte si doutník u ucha a přejeďte jej bříšky prstů. Slyšíte praskání zevnitř? Doutníky, které jsou příliš vlhké, mohou opět způsobit problémy s hořením, takže náplň by měla správně jemně praskat, když ji sevřete mezi prsty.
4. Zlehka odřízněte čepičku a dejte si ji na jazyk. Tento malý kousek tabáku by měl mít příjemnou čistou chuť. Jestliže ji nemá, pak ještě doutník potřebuje nějakou dobu zrát.
5. Dejte si špičku doutníku do úst a potáhněte, jako by už byl zapálený. Je tah doutníku v pořádku? Co cítíte? Všechny chuťové nuance bývají jemnější variantou celkové chuti zapáleného doutníku. Znalci tomuto kroku někdy přezdívají „chuť a tah před zapálením“.
6. Přiložte si patu doutníku k nosu a vdechněte vůni tabáku. Cítíte několik různých vůní, jež mezi sebou soupeří? Tomuto se zase říká „aroma před zapálením“. Tyto konkurenční vůně jsou ukazatelem žádoucí komplexity doutníku.
7. Pořádně si doutník prohlédněte. Vidíte jakékoliv zelené nebo bílé tečky? Vidíte na obalovém listě barevné skvrny? Kvalitní ručně vyráběné doutníky mají i pečlivě vybírané obalové listy prvotřídní kvality a nesetkáte se u nich proto se žádnými ze zmíněných estetických vad.