Plnění dýmky a techniky kouření
Výběr vaší první dýmky
Když si vybíráte svou první dýmku, nejlepší radou je: „Vyberte si tu, která se vám líbí.“ Přesto vám poskytneme přehled určitého množství materiálů, cen a designů, které vám při výběru mohou posloužit jako vodítko.
Při kupování dýmky si také vyberte balení na čištění dýmky (měkké, bavlněné čističe jsou pro většinu případů ty nejlepší) a levné dusadlo, všechno budete potřebovat.
Vaše první dýmka by měla být vyrobená z kořene vřesovce (briar), což je materiál, který se na výrobu dýmek používá nejčastěji, protože je trvanlivý, odolný vůči horku a má příjemný vzhled. Jiné materiály, jako například hlína , mořská pěna (meerschaum) a porcelán se také používají na výrobu dýmek, ale tyto materiály jsou křehké a postrádají vlastnosti kouření a jednoduchost použití, jakou má kořen vřesovce. Dýmky vyrobené z kukuřičného klasu jsou pro vaši první dýmku tou nejlevnější variantou a jsou navíc životaschopnou alternativou kořene vřesovce; často ale mají velmi malé tabákové komory – což je část dýmky, kam se vkládá tabák – a křehký plastový náustek, který poměrně snadno prokousnete.
Většina dýmek z kořene vřesovce má náustek vyrobený z vulkanitu (kaučuku) nebo akrylu; oba dva materiály dobře fungují, takže výběr materiálu náustku je čistě osobní volbou. Vulkanit je měkčí, což přijde mnoha lidem pohodlné, ale akryl je tvrdší a odolný vůči oxidaci.
Tvar dýmky je zcela záležitostí osobního vkusu. Mnoho kuřáků dýmek preferuje zahnuté dýmky, protože lépe „visí“ a nepůsobí proto tak velkým tlakem na zuby a na čelist. Jiní preferují dýmky s rovným náustkem, hlavně z estetických důvodů a kvůli tomu, že jim nejde kouř do očí, ale také proto, že je jednodušší vložit do dýmky čistič, který absorbuje kondenzovanou vlhkost, která se někdy během kouření nasbírá v náustku.
Pokud jde o velikost, tak se zřejmě budete chtít vyhnout nejen velmi malým dýmkám, které mají tendenci hořet příliš prudce, ale zřejmě i těm velkým, se kterými mají nováčci často problémy, protože jim tyto dýmky zhasínají a oni tak do nich musí zpočátku dávat velké množství tabáku, aby si pohodlně zakouřili.
Při koupi dýmky se obraťte na odborníky a zeptejte se na jejich doporučení. Nejenže díky tomu získáte širší výběr dýmek, ale odborník zřejmě bude mít i nějaké dobré rady, jak začít. Nebojte se majiteli obchodu říct, že jste nováček. Tak jako tak by na to sám rychle přišel a je jeho nejlepším zájmu pomoct vám vybrat dýmku a tabák, o kterém si myslí, že pro vás budou nejvhodnější.
I když se většinou tyto dýmky před dalším prodejem čistí, tak se přesto někteří lidé děsí kouřit dýmku, kterou už kouřil někdo jiný. Musíme poznamenat, že zvyky kouření předchozího majitele do určité míry ovlivní chuť, jakou bude dýmka tabáku dávat.
I přesto jsou některých částech světa, především ve střední Evropě, filtry poměrně časté. Mnoho dýmek má v troubeli – v té části, která napojuje náustek na hlavičku – dutinu navrženou pro umístnění devítimilimetrových filtrů - čep. Na použití filtru do vaší dýmky není vůbec nic špatného. Pokud preferujete filtry, pak je určitě používejte. I když je vlastně nepotřebujete.
Různorodost dýmkových tabáku je šokující (v pozitivním slova smyslu) a příchuť směsi není ovlivněna jen druhy tabáku, které se ní nacházejí, ale i nesčetným množstvím jiných faktorů jako je například povrchová úprava dýmky, kterou na kouření použijete. Jediný způsob, jak určit, který druh tabáku je pro vás nejlepší, je vyzkoušet několik chuťově odlišných směsí, rozhodnout se, který typ vám obecně vyhovuje a odsud potom pokračovat. Někteří z nás stále hledají tu nejlepší směs, někdy nazývanou „svatým grálem“.
Varianty tabáku - aromatický vs. nearomatický tabák
Nejrozšířenější dělení dýmkového tabáku je dělení na aromatický a nearomatický tabák. Obecně platí, že většina začátečníků poprvé vyzkouší spíše aromatický tabák, který byl dochucený takovými příchutěmi jako je vanilka, třešeň apod., zatímco ti, kteří dříve kouřili cigarety nebo doutníky, většinou preferují nearomatický nebo přírodní tabák.
Aromatický tabák
Dobrý aromatický tabák je lehce dochucen přírodní příchutí. Aromatický tabák má tendenci být více vlhčí než nearomatický, což může vést k problémům při jeho kouření. Těmto problémům se můžete vyhnout, jestliže věnujete dostatek času přípravě tabáku a následnému plnění dýmky.
Nearomatický tabák
Tyto tabáky neobsahují žádné aromatické přísady; ve skutečnosti dobrý nearomatický tabák neobsahuje žádné přísady než maximálně trochu vody.
Hodně dobře smýšlejících trafikantů ublíží nováčkům tím, když jim pro začátek doporučí „jemný“ tabák nebo když jim dají nearomatický tabák. Dokud si kuřák nezvykne na mechaniku kouření dýmky a nezkultivuje se mu vnímání chutí a aromat tabáků, které právě kouří, tak jejich smyslová reakce nebude tak dramatická. Když začnou s jemným tabákem, budou pravděpodobně bafat jako lokomotivy při pokusu dostat z tabáku aspoň nějakou znatelnou příchuť. A to vůbec nezmiňujeme to obrovské úsilí, které budou muset vynaložit, aby jim dýmka nezhasla. A když je tabák ještě navíc lepkavě aromatický, problém to jen zvětšuje.
Doporučení od zkušeného dýmkaře
„Obecně nováčkům doporučuji plně ochucený, ale ne příliš silný tabák. Je mnohem pravděpodobnější, že z takového tabáku budou mít nějaký chuťový zážitek a bude pak pro ně jednodušší pochopit myšlenku ,zpomalení‘, která je pro dobré kouření podstatě klíčová. Když už se jednou naučí techniku kouření dýmky a jejich smysly si zvyknou na některé z nesčetných příchutí tabáku, budou lépe vyzbrojeni na další tah směrem k jemnějším a mírnějším tabákovým směsím.
Výběr vaší první dýmky
Když si vybíráte svou první dýmku, nejlepší radou je: „Vyberte si tu, která se vám líbí.“ Přesto vám poskytneme přehled určitého množství materiálů, cen a designů, které vám při výběru mohou posloužit jako vodítko.
Při kupování dýmky si také vyberte balení na čištění dýmky (měkké, bavlněné čističe jsou pro většinu případů ty nejlepší) a levné dusadlo, všechno budete potřebovat.
Vaše první dýmka by měla být vyrobená z kořene vřesovce (briar), což je materiál, který se na výrobu dýmek používá nejčastěji, protože je trvanlivý, odolný vůči horku a má příjemný vzhled. Jiné materiály, jako například hlína , mořská pěna (meerschaum) a porcelán se také používají na výrobu dýmek, ale tyto materiály jsou křehké a postrádají vlastnosti kouření a jednoduchost použití, jakou má kořen vřesovce. Dýmky vyrobené z kukuřičného klasu jsou pro vaši první dýmku tou nejlevnější variantou a jsou navíc životaschopnou alternativou kořene vřesovce; často ale mají velmi malé tabákové komory – což je část dýmky, kam se vkládá tabák – a křehký plastový náustek, který poměrně snadno prokousnete.
Většina dýmek z kořene vřesovce má náustek vyrobený z vulkanitu (kaučuku) nebo akrylu; oba dva materiály dobře fungují, takže výběr materiálu náustku je čistě osobní volbou. Vulkanit je měkčí, což přijde mnoha lidem pohodlné, ale akryl je tvrdší a odolný vůči oxidaci.
Tvar dýmky je zcela záležitostí osobního vkusu. Mnoho kuřáků dýmek preferuje zahnuté dýmky, protože lépe „visí“ a nepůsobí proto tak velkým tlakem na zuby a na čelist. Jiní preferují dýmky s rovným náustkem, hlavně z estetických důvodů a kvůli tomu, že jim nejde kouř do očí, ale také proto, že je jednodušší vložit do dýmky čistič, který absorbuje kondenzovanou vlhkost, která se někdy během kouření nasbírá v náustku.
Pokud jde o velikost, tak se zřejmě budete chtít vyhnout nejen velmi malým dýmkám, které mají tendenci hořet příliš prudce, ale zřejmě i těm velkým, se kterými mají nováčci často problémy, protože jim tyto dýmky zhasínají a oni tak do nich musí zpočátku dávat velké množství tabáku, aby si pohodlně zakouřili.
Cena Cena dýmek se pohybuje od několika stovek korun až po několik tisíc; doporučuje se, abyste za svou první dýmku utratili spíše jen skromnou částku peněz. Koupí středně drahé dýmky totiž nepřijdete o hodně peněz, když se nakonec rozhodnete, že kouření dýmky pro vás není. |
Při koupi dýmky se obraťte na odborníky a zeptejte se na jejich doporučení. Nejenže díky tomu získáte širší výběr dýmek, ale odborník zřejmě bude mít i nějaké dobré rady, jak začít. Nebojte se majiteli obchodu říct, že jste nováček. Tak jako tak by na to sám rychle přišel a je jeho nejlepším zájmu pomoct vám vybrat dýmku a tabák, o kterém si myslí, že pro vás budou nejvhodnější.
Dýmky z pozůstalosti V komunitě dýmkového kouření je výraz „z pozůstalosti“ eufemismem pro „použité“. Když si koupíte dýmku z pozůstalosti, můžete tak získat opravdu vysoce kvalitní dýmku za mnohem nižší cenu, než jaká by byla případě koupi nové dýmky. |
I když se většinou tyto dýmky před dalším prodejem čistí, tak se přesto někteří lidé děsí kouřit dýmku, kterou už kouřil někdo jiný. Musíme poznamenat, že zvyky kouření předchozího majitele do určité míry ovlivní chuť, jakou bude dýmka tabáku dávat.
Filtry Když si užíváte kouření dýmky, neměli byste vdechovat kouř, takže filtr je podle mnohých zbytečný. Jedna hlavní nevýhoda většiny filtračních systémů tkví tom, že jistým způsobem ovlivňují chuť tabáku – k horšímu – pokud ho nezvládnou udržet úplně čistý.
|
I přesto jsou některých částech světa, především ve střední Evropě, filtry poměrně časté. Mnoho dýmek má v troubeli – v té části, která napojuje náustek na hlavičku – dutinu navrženou pro umístnění devítimilimetrových filtrů - čep. Na použití filtru do vaší dýmky není vůbec nic špatného. Pokud preferujete filtry, pak je určitě používejte. I když je vlastně nepotřebujete.
Výběr vašeho prvního tabáku Zde platí stejné pravidlo jako u výběru vaší první dýmky: „Vyberte si ten, který se vám líbí.“ Jestliže máte zkušenosti jen s cigaretami nebo s doutníky, pak vás čeká opravdová zábava. |
Různorodost dýmkových tabáku je šokující (v pozitivním slova smyslu) a příchuť směsi není ovlivněna jen druhy tabáku, které se ní nacházejí, ale i nesčetným množstvím jiných faktorů jako je například povrchová úprava dýmky, kterou na kouření použijete. Jediný způsob, jak určit, který druh tabáku je pro vás nejlepší, je vyzkoušet několik chuťově odlišných směsí, rozhodnout se, který typ vám obecně vyhovuje a odsud potom pokračovat. Někteří z nás stále hledají tu nejlepší směs, někdy nazývanou „svatým grálem“.
Varianty tabáku - aromatický vs. nearomatický tabák
Nejrozšířenější dělení dýmkového tabáku je dělení na aromatický a nearomatický tabák. Obecně platí, že většina začátečníků poprvé vyzkouší spíše aromatický tabák, který byl dochucený takovými příchutěmi jako je vanilka, třešeň apod., zatímco ti, kteří dříve kouřili cigarety nebo doutníky, většinou preferují nearomatický nebo přírodní tabák.
Aromatický tabák
Dobrý aromatický tabák je lehce dochucen přírodní příchutí. Aromatický tabák má tendenci být více vlhčí než nearomatický, což může vést k problémům při jeho kouření. Těmto problémům se můžete vyhnout, jestliže věnujete dostatek času přípravě tabáku a následnému plnění dýmky.
Nearomatický tabák
Tyto tabáky neobsahují žádné aromatické přísady; ve skutečnosti dobrý nearomatický tabák neobsahuje žádné přísady než maximálně trochu vody.
Hodně dobře smýšlejících trafikantů ublíží nováčkům tím, když jim pro začátek doporučí „jemný“ tabák nebo když jim dají nearomatický tabák. Dokud si kuřák nezvykne na mechaniku kouření dýmky a nezkultivuje se mu vnímání chutí a aromat tabáků, které právě kouří, tak jejich smyslová reakce nebude tak dramatická. Když začnou s jemným tabákem, budou pravděpodobně bafat jako lokomotivy při pokusu dostat z tabáku aspoň nějakou znatelnou příchuť. A to vůbec nezmiňujeme to obrovské úsilí, které budou muset vynaložit, aby jim dýmka nezhasla. A když je tabák ještě navíc lepkavě aromatický, problém to jen zvětšuje.
Doporučení od zkušeného dýmkaře
„Obecně nováčkům doporučuji plně ochucený, ale ne příliš silný tabák. Je mnohem pravděpodobnější, že z takového tabáku budou mít nějaký chuťový zážitek a bude pak pro ně jednodušší pochopit myšlenku ,zpomalení‘, která je pro dobré kouření podstatě klíčová. Když už se jednou naučí techniku kouření dýmky a jejich smysly si zvyknou na některé z nesčetných příchutí tabáku, budou lépe vyzbrojeni na další tah směrem k jemnějším a mírnějším tabákovým směsím.