Dnešní výroba flake tabáku od firmy Mac Baren se nijak významně neliší od metody, jaká se používala, když flake tabák vznikl. Způsob výroby se možná o něco vylepšil, ale principy se nezměnily – ty zůstávají stejné jako před 200 lety.
Když chceme vyrobit kvalitní dýmkový tabák flake, musíme být plně seznámeni se starými tradicemi spojovanými s flake dýmkovým tabákem. Když kuřák dýmky otevře plechovku tabáku, měl by mít na paměti, že tabák, který drží ve svých rukách, je hluboce zakořeněný v těchto starých tradicích.
Níže popíšu celý proces od chvíle, kdy se posbírá surový tabák, až do momentu, kdy se objeví na poličkách obchodu v malých, hranatých plechovkách.
Jako první se musí vyselektovat tabák, který vytvoří mix. Použitím různých druhů tabáku můžeme měnit chuťový zážitek výsledného tabákového mixu. Po procesu selekce se tabák vymlátí, to znamená, že se z tabákových listů odstraní stonky. Pak se k tabáku přidá cukrová voda, přesně jak to dělali námořníci, když se rodila myšlenka flake dýmkového tabáku.
Cukrová voda pomáhá zdůraznit a podepřít přirozené jemné odstíny chuti tabáku a také pomáhá udržet jeho vlhkost. Po 12 hodinách je pak tabák vysušen, takže všechna cukrová voda, kterou tabák neabsorboval, se vypaří. Poté se přidá konečný zvýrazňovač chuti a tabák je pak připravený k lisování. Výroba flake tabáku se tedy příliš neliší od výroby volně krájeného tabáku – ale od tohoto momentu se už všechno mění.
Dobrý flake je charakterizován jako tabák, který je pevně slisovaný – a takto slisovaný už také zůstane. Tohoto výsledku se dosáhne jen díky aplikaci přísně testovaných technik a výjimečnému instinktu našich expertů na tabák. Začneme tím, že tabáku dodáme vlhkost prostřednictvím páry. To zvýrazní přirozenou chuť tabáku a zajistí, že zůstane pevně slisovaný. Tabák je také díky tomu brán jako přírodní produkt, což se ale liší rok od roku a region od regionu; zručnosti a zkušenosti našich expertů na tabák jsou to, co určuje, kolik vlhkosti přidáme.
Po tom, co byl tabák dostatečně zvlhčený, je zabalen do držáku s rozměry 40 x 40 cm a dlouhého přibližně 1 metr. Poté velký píst pomalu stlačí tabák těsně k sobě, aby vytvořil přibližně 3 cm tlustou kostku tabáku s rozměry 40 x 40 cm. Kostka je poté položená na vršek dalších kostek, což je důležité proto, aby bloky zůstaly pod stálým tlakem, dokud není vyroben takový počet kostek, aby dohromady vyplnily tabákový lis.
Když se stlačí 34 kostek tabáku, navrství se do tabákového lisu. Položí se na ně těžká deska, která se pevně přišroubuje v určité poloze, a hydraulický lis vyvine tlak 55 tun na bloky tabáku. 55 tun vám možná zní jako velká tíha – což také je. Kostky tabáku jsou vystaveny tomuto obrovskému tlaku po dobu 12 hodin. Po tomto lisování jsou k sobě jednotlivé bloky stlačeny stupněm tvrdosti rovnajícím se dřevěné desce. Tento pomalý, vytrvalý a silný tlak je klíčem k zajištění toho, aby se hotový flake tabák nerozpadl, ale zůstal ve formě kostek.
Nyní máme dýmkový tabák stlačený tak silně, jak to jen jde. Teď je ten pravý čas, aby se rozvinuly a dozrály jemné odstíny chuti. Bloky tabáku se opět navrství do skladovacího lisu, kde železná deska zajistí, aby se zachoval vytvořený tlak. Během dalších 30 dní se chuť rozvine a rozšíří rovnoměrně po celém bloku, smíchají se odstíny chuti – a díky tomu všemu je připraven výtečný chuťový zážitek.
Ve starých časech si námořníci nosili slisované kostky tabáku s sebou na moře a museli si vždy kousek z bloku uříznout, aby si mohli zapálit. Dnes je kouření flake tabáku pro kuřáky dýmek mnohem jednodušší, protože tabák je už nakrájený na jednotlivé plátky. Nejdříve se z celého bloku odstraní jeho vnější okraje, protože tabák je na těchto okrajích trochu uvolněný. Zbytek kostky je pak nakrájen na 5 kousků, každý s rozměry 7 x 40 cm. Poté se těchto 5 kousků položí na sebe, zabezpečí a krájecí přístroj je naplátkuje na 1,4 mm tenké plátky – kterým nakonec říkáme flake. Po každém krájení se kontroluje výsledek a flake, které jsou příliš tenké, se odstraní.
V dnešní době se plechovky plní ručně. Tímto způsobem si můžeme být stoprocentně jistí, že kuřáci dýmek po celém světě dostanou flake tabák, který je konzistentní a neporušený. Balení je korunou celé této práce, která začíná tříděním surového tabáku, jeho lisováním a celkově s manipulací tabáku s velkým respektem, který flake tabák vyžaduje. Nakonec plnění se z plechovky vysaje asi 40 % vzduchu, aby se zajistilo, že tabák zůstane čerstvý i po několika desetiletích.
Naše výroba flake tabáku je nyní u konce a my jsme tak připravení svěřit tabák tomu opravdu nejdůležitějšímu člověku – kuřákovi dýmky. V Mac Baren doufáme, že si náš tabák budete užívat s patřičným ohledem na obrovskou dávku pečlivé práce potřebné pro jeho výrobu kombinovanou s respektem na hrdé tradice flake tabáku. Ale nejsou tohle všechno jen velká a prázdná slova? Ne; poctivá práce, která je věnována výrobnímu procesu, je fakt – a jak daleko sahá tradice kouření flake, to zjistíte v další sekci pojmenované „Jak naplnit dýmku flake tabákem“, kde se tomuto tématu budu věnovat v mnohem větších detailech.