Dýmkový tabák – různé typy řezů

U dýmkového tabáku rozlišujeme tři základní typy řezů. Kyprý řez neboli „loose cut“, je tabák zpracovaný lisováním, tzv. flake a mixture.  Mnoho dýmkových směsí může být kombinací různých řezů a chutí. Zvláště u dánských dýmkových tabáků jsou často míchány různé typy řezů. Každý z nich má své výhody a nevýhody, a proto vhodnou kombinací získá dýmkový tabák ten správný charakter.

Loose cut (Kyprý řez)
Tabák, který je zpracován jako loose cut, není stlačen, je řezán pouze jednou. Je proto kyprý a velmi dobře se plní. Šířka řezu se může lišit od velmi jemného až po hrubý. Kuřák dýmky by si ovšem měl při kouření velmi jemného řezu dávat dobrý pozor. Jemně nařezané proužky tabáku velmi rychle hoří. Jestliže je tah v dýmce příliš silný, dýmka se bude rozpalovat, kouř bude velmi horký a celkově bude takový tabák štípat na jazyku. Tento řez proto vyžaduje trpělivost. Na druhé straně  se velmi dobře zapaluje. Někdy tento řez nazýváme také jménem „shag“. Klasickým loose cutem je například Stanwell Melange či Caledonian Highland Cream.

loose_cut

Flake (Lisovaný tabák)
Lisované tabáky vyžadují velký podíl ruční práce a proto patří mezi dražší tabáky.
Lisování dodává tabáku podstatně pomalejší hoření, výsledkem čehož je chladný kouř a plnější a jemnější chuť při kouření.
Tabák typu flake se lisuje pod tlakem několika atmosfér buď v tlakové komoře nebo na ručním lisu. Nechává se zrát několik dní a poté je nařezán na jemné plátky.
Složitý proces lisování, tepelná úprava a skladování zdůrazňují individuální chuťové odstíny jednotlivých tabáků a každý jednotlivý plátek nebo „flake“ se stává tabákovou směsí sám o sobě.
Flake tabáky vyžadují určitou dávku péče jak při plnění, tak i při samotném kouření dýmky.
Skvěle drží aroma a jsou dlouho vláčné a vlhké.

Flake je často balen do menších krabiček, většinou se jedná o 50-ti gramový tabák. Jako příklad uveďme třeba Peterson University Flake.

flake

Cut plug (Kolíčkový řez)
Cut plug má několik různých jmen „ready rubbed”, „loose flake” nebo „rubbed out”, která všechna znamenají ten samý proces.
Cut plug je opět lisovaný tabák typu flake, který byl rozcupován tak, že se z něj stala směs malých tabákových částeček.

Tento řez je snazší k naplnění a kouření a současně si uchovává stejnou chuťovou kvalitu jako flake. Cut plug si můžete vyzkoušet například na Mac Baren Virginia No.1 Ready Rubbed, Mac Baren Gold Blend Ready Rubbed nebo například u tabáku Belle Epoque.

cut_plug

Cross cut (Křížový řez)
Granulovaný tabák nebo cross-cut je americký řez, který se velmi snadno plní a snadno hoří.
Pří výrobě cross-cutu, jsou tabákové listy řezány podélně, ale následně také napříč. Výsledkem jsou jemné čtverečky tabáku a žádné dlouhé tabákové kousky.
Cross-cut je často směsí loose cut a flake tabáků.
Cross-cut také existuje ve variantě zvané „cubic cut“ nebo „cube cut“, která je řezem lisovaného tabáku. Tento tabák je nařezán na malé kostičky. Jeho zapalování vyžaduje zručnost a jistou zkušenost. Má stejné vlastnosti jako lisovaný flake. Tento řez najdeme u tabáku W.O. Larsen Collector´s.

cross_cut

Spun cut (Točitý řez)
Zpracování dýmkového tabáku řezu

Sput Cut patří mezi velmi nákladné procesy. Vyžaduje velký podíl ruční práce a dnes je spíše raritou, kterou produkují dvě velké dánské tabákové firmy.

Spun cut, rolovaný „cut cake“, ”curls” nebo ”curly” jsou některé ze jmen používané pro spun cut tabáky.
Tabákové lano je vyrobeno z ručně odřapíkovaných tabákových listů, ze kterých byl odstraněn centrální řapík. Posledním krycím listem bývá většinou velký virginský list. Dovnitř se umístí další tabákové listy, které jsou smotány do dlouhého provazce zabaleného do vnějšího listu. Tabákové lano může mít šířku mezi 2 – 2,5 cm.
Pramen tabákových listů (tabákové lano) obsahuje celou konkrétní tabákovou směs. Celé tabákové lano je na nějakou dobu uloženo do speciálně zvlhčené místnosti, aby dostatečně vyzrálo. Po uplynutí určité doby je lano nařezáno na pláty nebo „mince“.
Dýmka může být plněna spun cut tabákem po celých kouscích nebo se plátky mohou před naplněním rozmělnit. Naplnění dýmky, kdy se naskládají „mince” na sebe, vyžaduje ruku velmi zkušeného kuřáka a její kouření až několikatiměsíční trénink. Na našem trhu se prodává například Mac Baren Club Blend Roll Cake.

spun

Mixtures –Směsi
Směsi (mixtures) vznikají kombinací různých základních tabáků a řezů. V současnosti jsou směsi nejoblíbenější formou dýmkového tabáku, převažují nad ostatními druhy řezů.
Typické směsi obsahují virginský tabák řezu loose cut smíchaný se strojově rozcupovaným (ready rubbed) Burley. Časté přidání černého Cavendishe do „mixturů“ dodá směsi kontrast barev a vytvoří jemnější chuť. Například Danish Black Vanilla Mixture je klasickou tabákovou směsí.
Dánská směs je vyrobená z loose cutu a lisovaného tabáku, který je strojově rozcupován. Přidáním černého Cavendishe vznikne ve směsi měkká a jemná příchuť. Typicky dánskou směsí jsou například Alsbo Whisky, Skandinavik Mixture, Skandinavik Aromatic a další.
Klasická anglická směs je charakterizovaná vysokým obsahem Latakie. To je velmi silný tabák s uzenou chutí i aroma. Mezi klasické anglické směsi patří například Dunhill My Mixture nebo Dunhill Early Morning Pipe.

Většinou je typ řezu uveden na obalu. Proto se nebojte nejprve prostudovat obaly a mít všetečné otázky na prodávající, než se rozhodnete pro koupi konkrétního tabáku. V dobrém specializovaném obchodě by vám měli umět správně poradit. Zkuste si vyzkoušet různé typy řezů a najděte si ten ideální pro vaši dýmku.

mixture

 

Text Michaela Koláčková
Foto: Rostislav Čuřík