Dýmky Karla Kršky: Česká dýmkařská tradice očima mistra

 
Karel Krška patří v dnešní době mezi přední české výrobce dýmek. Vyrábět dýmky se začal učit v Brně u dnes již zesnulého výrobce dýmek Jana Kopy. V roce 1995 se Karel Krška osamostatnil a začal v Drnovicích budovat vlastní dýmkařské studio. Dnes můžeme říci, že po více jak 20 letech se z Karla Kršky stal zkušený dýmkařský mistr. Má cit pro materiál i vyváženost tvarů. Dokáže skvěle vystihnout, zda z kořenu briaru vyrobí luxusní free hand či klasický tvar. U celé řady jeho dýmek má rád přiznanou kořenici, kterou nechává přirozeně vyniknout, tak, aby si dýmka zachovala své kuřácké kvality. Na dýmkách Karla Kršky je vidět, že nakupuje italský briar skvělé kvality. Dýmky jsou tvarově vyvážené a ve správných proporcích, vždy je k tomu volen vhodný náustek.
 
Mistrně zvládnuté řemeslo s citem pro kresbu dřeva, to jsou dýmky z dílny Karla Kršky. 
Zeptala jsem se pana Kršky na pár následujících otázek.
 
Kde berete inspiraci pro své dýmky?
„Řídím se svým pocitem. To je nejdůležitější. Někdo moje dýmky nazval „pocitové dýmky“ a myslím, že mne to vystihuje.“
 
Jak poznáte kvalitní kořenici briaru?
„Kvalitní streight grain lze samozřejmě poznat už pouhým okem. I když se stane, že přestože jste koupili velmi drahý kus briaru, může se stát, že uvnitř najdete kaz. Většinou stačí namočit kořenici a hned vidíte, kde jsou hluchá místa a kde je kvalita dřeva.“
 
dymky-karla-krsky-pipes-1
 
Který tvar dýmky máte rád?
„Já osobně mám rád tvar Buldog bent. Mám raději spíše zahnuté tvary než rovné dýmky.“
 
Které dýmky, kterou jste vyrobil, si ceníte nejvíce?
„Nejvíc si cením „Kavárenské dýmky“ typu bent s monogramem, kterou jsem vyrobil pro Karla Schwarzenberga.  A potom dýmky vyrobené pro venezuelského generála. Chtěl mít památku a něco typicky českého. Jeho dýmka je zdobena zlatem a má na 70 českých granátů.“
 
Který dýmkový tabák máte rád?
„Nejsem žádný velký kuřák, ale když už kouřím, tak si chci pochutnat. Nejvíce mi chutná tabák Nappa Valley.“
 
Co doporučujete u svých dýmek při zakuřování?
„Moje dýmky mají přirozené dřevo, nijak je neupravuji. Proto doporučuji dýmku při prvním zakouření lehce vymazat medem. Snáze se vytvoří ochranná karbonová vrstva a dýmku to lépe chrání.“
 
Preferujete raději akrylové náustky nebo kaučukové?
„Já osobně mám raději kaučukové, protože jsou měkčí na zuby. Ale zase kaučukové náustky oxidují. Naopak akrylové náustky mají stálost povrchu, ale zase jsou tvrdší.“
 
Kolik procent z vaší výroby dýmek se prodá u nás a kolik v zahraničí.
„ U nás prodám odhadem 60% dýmek a v zahraničí 40%.“
 
Co připravujete v budoucnu za novinky?
„V tuto chvíli pracuji především na volných tvarech, ale v budoucnu mám v plánu více pracovat se stříbrem a zlatem. Myslím si, že například stříbrný prstýnek může dýmku pozvednout na vyšší úroveň. Třeba tak, jak to dělají Italové u dýmek Ser Jacopo. 
Mám v hlavě i zdobení dýmky se zlatým čtvercem, který mám v logu.“ 
 
Chtěl byste něco vzkázat milovníkům dýmek?
„Přeji jim dlouhý kouř.“
Pokud máte rádi volné tvary, z dílny pana Kršky si je určitě zamilujete. 
 
dymky-karla-krsky-pipes-2