V Karibiku, kde, jak známo, roste nejlepší doutníkový tabák, nacházíme relativně stálou vlhkost vzduchu, okolo 70 %. To jsou také ideální skladovací podmínky pro vyrobené doutníky. V tomto prostředí „žije" doutník a vykazuje také dobré zpracování, stejně tak jako hladký povrch (krycí list).
Doutníky přizpůsobují relativně rychle svou vlhkost atmosféře, která je obklopuje. Doma, v přehřáté místnosti se zle vymstí během několika málo týdnů podobné skladování. Přesušené doutníky se rozpoznají často až podle svraštělých nebo hrubě zvrásněných krycích listů - povrchu. Zbaveny přirozené vlhkostí doutnají rychleji a jejich chuť je agresivnější.
Ale vysoká vlhkost také působí negativně na vlhké doutníky. Jsou „těžké" i v tahu, vykazují nerovnoměrné hoření s černým odpadovým popelem a chutnají nezvykle.
Ale žádný strach! Při následovně popsaném skladování, např. v klimatizovaném prostředí, regenerují se poškozené doutníky celkem dobře a vydávají brzy opět plné aroma.
Optimální vlhkost doutníku si můžete sami zkusit, a to ručně - vezměte konec doutníku (kde se zapaluje), mezi palec a ukazováček a několikrát krátce stiskněte. Jestliže stisknutá část doutníku se vrátí elasticky do původní polohy, má správnou vlhkost. Jestliže j povrch doutníku reaguje tvrdě, šustí nebo se celý zboří, znamená to, že je přesušený, Jestliže se nevrací zpátky, nýbrž reaguje tíhou na tlak nebo vykazuje prohlubeň, znamená to, že je skladován ve větší vlhkosti, je převlhčen.
Humidorová skříňka obsahuje často hydrometr ke kontrole vlhkosti. Radíme však ale dávat pozor a upřednostňujeme zkoušku vlhkosti ručně (viz výše). Jestliže nemá hydrometr cejch, nevydává spolehlivé informace a působí někdy v praxi doutníkům škodu, může vést k opravdovému poškození doutníků. Osvědčení nebo zkouška jsou jednoduché. Hydrometr se zabalí do mokrého ručníku a tento zábal se strčí na hodinu do plastikové krabice. Pak se nastaví šroub ručičky na pozici mezi 95 a 100 %. K tomuto účelu je na obrácené straně přístroje za malým otvorem nastavovací šroub. Nelze však mít přesto mnoho důvěry v tento malý hydrometr.
Spolehlivý přístroj předpokládá velikost a kvalitu a ten najdeme ve velmi drahých humidorech.
Při koupi plně funkčního humidoru sledujte v pravidlech (návodech) současně systém, který musí být pro optimální vlhkost doutníků. Zásadně rozeznáváme tyto varianty:
1) Systémy, které pracují výhradně s vodou. Zde je především důležité, aby byla v humidoru cirkulace vzduchu, která rozvádí vlhkost rovnoměrně v celém prostředí. Je optimální, když je vodní plocha separátně o něco níž než odkládací plochy pro doutníky. Kabina (vnitřek) nesmí být hermeticky uzavřena, naopak:
na zadní straně nebo v horní části jsou nutné vzduchové klapky nebo otvory které přivádějí venkovní vzduch a způsobují tak první cirkulaci vlhkostí. Ostatně, je zde prastarý princip, který znali již naši dědové dlouho před tím, než bylo vynalezeno klimatické zařízení. Bez těchto otvorů budou doutníky ležící v blízkosti zdroje vlhka příliš vlhké a vzdálenější suché. Není také bez nebezpečí, že při vysoké teplotě příliš vlhké doutníky začnou plesnivět.
2) Vlhkostní regulátory nebo stabilizátory, které jsou srovnatelné s „vydechovacím systémem" biochemického procesu s pomocí speciálních chemických spojení, udržující v humidoru stálou atmosféru. Tyto substance přijímají při vysoké vlhkosti překročené vodní páry a nebo je při malé vlhkosti vypouštějí.
Tyto návody k použití pro tyto systémy čtěte opravdu s porozuměním a doutníkový „Connaisseur" věří, že při používání těchto systémů uděláte pro své „miláčky" to nejlepší. Ale celý tento průběh není tak jednoduchý, jak naše zkušenosti ukazují. Zde musíme jako obchodníci s praktickými jednoduchými věcmi dát zákazníky stranou a dát jim důležité dostatečné informace.
Bez dosažené vlhkosti nemůže takový systém pracovat. Musí být nejprve atmosféra s vlhkostí vzduchu od 70 %. K tomu je nejlépe dát pro nějaký čas do prázdného humidoru šálek vody. Zde je hygrometr opravdu nutný, neboť jedině tak se dozvíme, kdy je vhodné klima. Tato procedura je nutná při novém humidoru před naplněním doutníky. Dřevo se jinak „obslouží" na úkor vlhkosti doutníků.
Zde opět varovně zvedáme prst, humidory zhotovené převážně ze dřeva nejsou žádné mokré „cely". Velké množství vody vede k poškození nebo zničení. Nemůžete jinak než zapojit podpůrné vedení regulačního systému. A také, jestliže chcete mít stále na očích krásný kus - v zimě můžete mít humidor na chladnějším místě stejně jako v dobře vytopené místnosti.
Až dosud používají výrobci doutníků pro své krabice převážně cedrové dřevo, a sice ze Severní a Jižní Ameriky. V nich obsažené éterické oleje rozvíjejí důrazné, přitom však decentní aroma, které harmonuje dobře s doutníkovým aroma, přitom však chuť doutníku nenarušuje.
Kvůli cenové hladině se někteří výrobci orientují na jiné dřevo, které je podobné jako cedr, má lepší vlastnosti a má vysoký lesk. Zvláště např. „Flair", který pochází ze spojení s voňavým dřevem a aromatickým tabákem. Cedrové dřevo má ostatně ještě jeden pozitivní apekt: jestliže doutníky potřebují více vlhkosti, stačí cedrovou krabici zvenčí potřít namočenou hubkou. Vlhkost brzy pronikne přes dřevo dovnitř a doutníky se zvlhčí.
Doutníky v celofánu - to je také samostatné téma. Jsou kuřáci, kteří si přejí pouze doutníky v celofánu. Celofánové balení - ostatně čistá celulóza, tedy žádný plastik - chrání doutníky na jejich cestě za spotřebitelem. A když jsou doutníky u výrobce ošetřeny a opatřeny páskami, chrání celofánový obal aroma každého jednotlivého doutníku.
Doutníky přizpůsobují relativně rychle svou vlhkost atmosféře, která je obklopuje. Doma, v přehřáté místnosti se zle vymstí během několika málo týdnů podobné skladování. Přesušené doutníky se rozpoznají často až podle svraštělých nebo hrubě zvrásněných krycích listů - povrchu. Zbaveny přirozené vlhkostí doutnají rychleji a jejich chuť je agresivnější.
Ale vysoká vlhkost také působí negativně na vlhké doutníky. Jsou „těžké" i v tahu, vykazují nerovnoměrné hoření s černým odpadovým popelem a chutnají nezvykle.
Ale žádný strach! Při následovně popsaném skladování, např. v klimatizovaném prostředí, regenerují se poškozené doutníky celkem dobře a vydávají brzy opět plné aroma.
Optimální vlhkost doutníku si můžete sami zkusit, a to ručně - vezměte konec doutníku (kde se zapaluje), mezi palec a ukazováček a několikrát krátce stiskněte. Jestliže stisknutá část doutníku se vrátí elasticky do původní polohy, má správnou vlhkost. Jestliže j povrch doutníku reaguje tvrdě, šustí nebo se celý zboří, znamená to, že je přesušený, Jestliže se nevrací zpátky, nýbrž reaguje tíhou na tlak nebo vykazuje prohlubeň, znamená to, že je skladován ve větší vlhkosti, je převlhčen.
Humidorová skříňka obsahuje často hydrometr ke kontrole vlhkosti. Radíme však ale dávat pozor a upřednostňujeme zkoušku vlhkosti ručně (viz výše). Jestliže nemá hydrometr cejch, nevydává spolehlivé informace a působí někdy v praxi doutníkům škodu, může vést k opravdovému poškození doutníků. Osvědčení nebo zkouška jsou jednoduché. Hydrometr se zabalí do mokrého ručníku a tento zábal se strčí na hodinu do plastikové krabice. Pak se nastaví šroub ručičky na pozici mezi 95 a 100 %. K tomuto účelu je na obrácené straně přístroje za malým otvorem nastavovací šroub. Nelze však mít přesto mnoho důvěry v tento malý hydrometr.
Spolehlivý přístroj předpokládá velikost a kvalitu a ten najdeme ve velmi drahých humidorech.
Při koupi plně funkčního humidoru sledujte v pravidlech (návodech) současně systém, který musí být pro optimální vlhkost doutníků. Zásadně rozeznáváme tyto varianty:
1) Systémy, které pracují výhradně s vodou. Zde je především důležité, aby byla v humidoru cirkulace vzduchu, která rozvádí vlhkost rovnoměrně v celém prostředí. Je optimální, když je vodní plocha separátně o něco níž než odkládací plochy pro doutníky. Kabina (vnitřek) nesmí být hermeticky uzavřena, naopak:
na zadní straně nebo v horní části jsou nutné vzduchové klapky nebo otvory které přivádějí venkovní vzduch a způsobují tak první cirkulaci vlhkostí. Ostatně, je zde prastarý princip, který znali již naši dědové dlouho před tím, než bylo vynalezeno klimatické zařízení. Bez těchto otvorů budou doutníky ležící v blízkosti zdroje vlhka příliš vlhké a vzdálenější suché. Není také bez nebezpečí, že při vysoké teplotě příliš vlhké doutníky začnou plesnivět.
2) Vlhkostní regulátory nebo stabilizátory, které jsou srovnatelné s „vydechovacím systémem" biochemického procesu s pomocí speciálních chemických spojení, udržující v humidoru stálou atmosféru. Tyto substance přijímají při vysoké vlhkosti překročené vodní páry a nebo je při malé vlhkosti vypouštějí.
Tyto návody k použití pro tyto systémy čtěte opravdu s porozuměním a doutníkový „Connaisseur" věří, že při používání těchto systémů uděláte pro své „miláčky" to nejlepší. Ale celý tento průběh není tak jednoduchý, jak naše zkušenosti ukazují. Zde musíme jako obchodníci s praktickými jednoduchými věcmi dát zákazníky stranou a dát jim důležité dostatečné informace.
Bez dosažené vlhkosti nemůže takový systém pracovat. Musí být nejprve atmosféra s vlhkostí vzduchu od 70 %. K tomu je nejlépe dát pro nějaký čas do prázdného humidoru šálek vody. Zde je hygrometr opravdu nutný, neboť jedině tak se dozvíme, kdy je vhodné klima. Tato procedura je nutná při novém humidoru před naplněním doutníky. Dřevo se jinak „obslouží" na úkor vlhkosti doutníků.
Zde opět varovně zvedáme prst, humidory zhotovené převážně ze dřeva nejsou žádné mokré „cely". Velké množství vody vede k poškození nebo zničení. Nemůžete jinak než zapojit podpůrné vedení regulačního systému. A také, jestliže chcete mít stále na očích krásný kus - v zimě můžete mít humidor na chladnějším místě stejně jako v dobře vytopené místnosti.
Až dosud používají výrobci doutníků pro své krabice převážně cedrové dřevo, a sice ze Severní a Jižní Ameriky. V nich obsažené éterické oleje rozvíjejí důrazné, přitom však decentní aroma, které harmonuje dobře s doutníkovým aroma, přitom však chuť doutníku nenarušuje.
Kvůli cenové hladině se někteří výrobci orientují na jiné dřevo, které je podobné jako cedr, má lepší vlastnosti a má vysoký lesk. Zvláště např. „Flair", který pochází ze spojení s voňavým dřevem a aromatickým tabákem. Cedrové dřevo má ostatně ještě jeden pozitivní apekt: jestliže doutníky potřebují více vlhkosti, stačí cedrovou krabici zvenčí potřít namočenou hubkou. Vlhkost brzy pronikne přes dřevo dovnitř a doutníky se zvlhčí.
Doutníky v celofánu - to je také samostatné téma. Jsou kuřáci, kteří si přejí pouze doutníky v celofánu. Celofánové balení - ostatně čistá celulóza, tedy žádný plastik - chrání doutníky na jejich cestě za spotřebitelem. A když jsou doutníky u výrobce ošetřeny a opatřeny páskami, chrání celofánový obal aroma každého jednotlivého doutníku.