Sláva vzniklá díky dýmkám

V minulém století nebyl žádný muž ani žádná žena skutečně populární, bez toho aniž by byl zachycen na dýmce.
Například Buffalo Bill se stal hodně známým poté, co procestoval divoký západ křížem krážem. Jeho opravdová sláva ale přišla až s uvedením dýmky „Colonel Cody“.
Jiným příkladem popularizace člověka díky dýmce je zase příběh generála Boulangera. Boulanger založil nacionalistickou stranu, kterou ovšem francouzská vláda začala brát vážně až v době, kdy se v policích obchodů začaly objevovat dýmky s podobiznou generála. Paul Déroulède, který se pokusil o státní převrat kvůli této straně, si uvědomil, že jeho sláva pominula společně se zastavením prodeje jeho dýmek. Jeho sen byl náhle pryč.
I po více jak sto letech si díky podobiznám na dýmkách můžeme připomínat muže a ženy, kteří by jinak mohli být zapomenutými hrdiny. Mezi ně například patří Père Enfantin, Frèdèric Souliè, Tom Thumb, Abd El Kader, generál Changarnier, Judic, Soulouque, seržant Bobillot, Paul Krüger a Jean-Paul Sartre.
V prosinci roku 1857 Carlo Gripp (Charles Tronsens), karikaturista francouzského časopisu „Journal Amusant“, vyobrazil v několika dílech krátkého seriálu tuto „slávu díky dýmkám“. Jeho seriál se nazýval „Nedostatek slávy“.

Jean-Léo