Doutník Stanislaw Special Vintage Red Torpedo

Vzhled: 4_hvezda
Doutníkoví znalci jistě dobře ví, že všechny doutníky ze speciálních sérií od Stanislava mají dva prstýnky. I doutník Stanislaw Vintage Red Torpedo vyrobený ze světlého krycího listu v odstínu Colorado Claro tedy má tyto dva prstýnky. Jeden prstýnek můžete najít před ramenem, druhý pak zdobí stažení paty. Prstýnky jsou sice oproti jiným zahraničním značkám nalepeny s kratším předělem, což může některým vadit z estetického hlediska, vzhled doutníku ale není tímto faktem nijak výrazně narušen.

doutnik_stanislaw_vintage_red_torpedo_3


Konstrukce: 4_pul_hvezda
Doutník měří 164 mm, nemá žádné konstrukční vady a ani na krycím listu nenajdeme žádné kazy. Často mají například baliči doutníků problémy s oblastí konického ramene. U doutníku Torpedo je však i tato část zabalená s největší péčí. Pata doutníku je díky stažení prstýnkem také v pořádku. Krycí list je pěkně hladký, jen v jednom místě úplně dobře nepřiléhá k tělu doutníku. Na oříznutí tohoto doutníku je nejlepší použít dobře nabroušený ořezávač - jinak totiž můžete mít s oříznutím menší problémy.

Tah: 4_hvezda
Doutník má dobrý, vyvážený tah, takže s natahováním dýmu nejsou žádné problémy. Pro kuřáky, kteří mají v oblibě spíše těžší tah, je dokonce tah Torpeda příliš volný. V průběhu kouření se tah nijak výrazně nemění.

doutnik_stanislaw_vintage_red_torpedo_4


Kouř: 4_hvezda
Doutník produkuje silný kouř. V první a třetí třetině by se dala dávka kouře zařadit do průměru, druhá třetina však produkuje nadprůměrné množství kouře.

Hoření: 4_hvezda
Hoření je během celé doby kouření dobře vyvážené, doutník nezhasíná a není tedy nutné jej znovu zapalovat. Díky světlému krycímu listu můžete mezi popelem a neohořelým listem vidět úzkou černou linku.

doutnik_stanislaw_vintage_red_torpedo_5


Chuť: 3_pul_hvezda
Doutník má zhruba středně výraznou chuť s tóny dřeva a koření. V průběhu kouření se pak postupně objevují i sladké tóny chuti, zejména můžete ucítit mandle a marcipán.

Aroma: 3_pul_hvezda
V aromatu Torpeda jsou cítit převážně žíně a čaj. Aroma žíní kuřák zachytí zejména během kouření obvodu doutníku. Pata doutníku a jeho náplň je pak více cítit po čaji a také po méně výrazném tabáku.

doutnik_stanislaw_vintage_red_torpedo_6


Popel: 4_hvezda
Popel z doutníku téměř neodpadává. Barvu má příjemnou, i když je nutné říct, že by mohl mít kompaktnější obvod a delší držení – alespoň o pár milimetrů.

Celkové hodnocení: 4_hvezda
Tyto doutníky seženete za 155,-, což je příznivá a zcela vyhovující cena. Pokud porovnáme Red Torpedo s ostatními doutníky ze série Blue Vintage, zjistíme, že se Torpedo může pochlubit lepší konstrukcí i chutí. Proto bývá Red Torpedo oblíbenější.

doutnik_stanislaw_vintage_red_torpedo_8

Autor recenze: Zdeněk Hauk