Výroba doutníků

Výroba doutníků

Výroba prvotřídního doutníku: výroba vysoce kvalitního doutníku je přesně to samé, jako když vinařský mistr míchá dobré bordeaux – každý mistr musí umět vypěstovat a vytvořit si svou vlastní směs.

Pěstování tabáku vyžaduje výjimečné umění a zkušenosti. Rostliny nejdříve rostou v pěstitelských školkách a semenáčky se pak přenesou na pole. Ze dvou lžic semen vyroste zhruba 10 akrů doutníkového tabáku.

Když přijde čas sklizně, začnou se postupně (odspoda nahoru) sbírat listy. Valdo, listy rostoucí u země, mají tu nejjemnější chuť. Seco, listy rostoucí v prostřední části rostliny, mají středně silnou chuť. Ligero, což jsou listy na samém vrcholu tabákové rostliny, jsou nejvíce vystaveny slunečním paprskům, proto mají nejvýraznější příchuť.

vyroba_doutniku_01

Vybrané listy se pak svážou podle velikosti a textury a pověsí se na osm týdnů do velkých stodol, aby vyschly.

Během sušení musí tabák fermentovat a řádně „zesládnout“, aby pak měl při kouření dobrou chuť a aroma. Při fermentaci se z listů vylučuje amoniak a jiné přírodní chemické látky. Nesprávně fermentovaný tabák chutná velmi ostře nebo hořce a navíc často zhasíná.

vyroba_doutniku_02

Tři části, které dělají z doutníku prvotřídní výrobek, jsou obal, vázací list a náplň. Každá z těchto částí musí projít pečlivou přípravou, která zahrnuje třízení a nařezání listů předtím, než se zabalí do doutníku.

Po této přípravě je už připravený mistr směsí, aby vytvořil „recept“. Nejdříve připraví náplň tím, že vybere speciální kombinaci tabákových listů. Záleží na kroužkovém kalibru a na typu doutníku, většinou ale doutníky obsahují směs dvou až čtyř tabáků.

vyroba_doutniku_03

Ruční výroba je pak další věcí, která dělá z doutníku prvotřídní produkt. "Váleč" vytvaruje náplň do válcovitého tvaru. Takto upravená náplň se pak zabalí do vázacího listu a dá se do formičky, aby získala doutníkový tvar. "Vazač" poté vše obratně zabalí do tabákového listu určeného na obal doutníku.

Po zabalení se doutníky dají do „svatební místnosti“ na minimálně tři týdny. Jedná se o cedrovou místnost s kontrolovanou teplotou a vlhkostí, kde mohou vybrané tabáky dozrát, získat jemnější chuť a srovnat si vlhkost.

vyroba_doutniku_04